čtvrtek 13. listopadu 2008

Školení PowerShell - den čtvrtý

V dopolední části jsme ještě zhruba do jedenácti hodin "dojížděli" modul o souborech. Praktická cvičení na konci byla opravdu ryze praktická a procvičila nás jak v příkazech cyklu a funkcích, tak i v cmdletech pro práci se soubory.

Modul 8, Možnosti .NET Frameworku - na ten jsem se hodně těšil. .NET občas používám ve svých skriptech, ale zatím je to metodou chaosu a pokusů. Ucelenější popis použitelných tříd "nikde" neexistuje (samozřejmě pokud pominu MSDN, kde je vše super popsáno a zatím jsem tam našel vše, co jsem potřeboval). Ukázali jsme si přímý přístup ke třídám a poté jsme se věnovali těm, které jsou pro administrátory užitečné. Nebudu je všechny vyjmenovávat, ale zmínili jsme se například o vzdálené správě služeb nebo připojení do databáze.

Práce s Active Directory byl název Modulu 9. Ukázali jsme si několik způsobů, jak přistupovat do Active Directory přes .NET, ADSI, Quest AD cmdlets a pomocí PSDrive z balíku PSCX. Jinými možnostmi přístupu jsme se nezabývali, což ovšem nebylo na škodu, protože i tak jsme toho měli na probrání, zkoušení a sledování opravdu hodně.

Dnešek byl plný hodně zajímavých věcí a různé upřesňující dotazy a odpovědi byly skvělým kořením.

Žádné komentáře: